21 dec 2005
P21521 - Refresh in Favourites si chiar in Explorer
Sub Windows 2000, am descoperit treaba deranjanta ca, pe masura ce tot adaugi bookmark-uri in Internet Explorer, chiar daca le organizezi pe foldere, "listoiul" care se tot lungeste nu se si reordoneaza alfabetic!
Am cautat un refresh pentru acest lucru si... n-am gasit!
Cum poate fi deci "vanturata" o lista lunga de bookmark-uri si re-ordonata alfabetic?
Tot sub Windows2000, am mai gasit o anomalie la Windows Explorer: lucrand alternativ in panoul de arborescenta si in panoul de detalii, tot stergand si adaugand fisiere, de la un anumit moment, Explorerul nu-si mai face refresh in panoul de arborescenta si folderele sterse raman afisate (la "punctarea" lor se obtine, bineinteles, mesajul ca folderul nu exista). Ce cauzeaza acest lucru si cum poate fi pastrat refresh-ul automat in Explorer?
Epuran Cornel
Meniul Favorits din IE este o instanta a aceleiasi clase de meniu ca si meniul de Start al Windows-ului. Deci, dupa ce faci sa apara meniul pe ecran, poti sa faci right-click pe oricare din item-urile meniului si in meniul contextual care apare exista optiunea "Sort by name".
Meniul este accesibil prin COM si este integrat intre celelalte meniuri ale lui IE. O sa observi ca este singurul care are iconite pentru item-uri si singurul meniu care raspunde la right click. Mai mult decat atat, poti sa faci drag and drop la item-uri folosind right click (intre ele si chiar cu orice aplicatie care stie drag and drop (desktop-ul, de exemplu)). Acelasi drag and drop merge si la meniul de Start (ceea ce este evident, din moment ce este aceeasi clasa COM).
Cat despre refresh-ul din Windows Explorer, treaba sta in felul urmator: cand se petrece un eveniment cu sens pentru tot sistemul (de exemplu cand se sterge un folder sau cand se ataseaza un usb-stick, o imprimanta sau cand se mai adauga un folder la lista de foldere share-ate) se apeleaza o functie Shell a Windows-ului care genereaza un fel de eveniment system-wide. Orice aplicatie poate specifica despre ce fel de evenimente sa fie alertata. Aceste apeluri Shell nu se produc din neant, ci sunt rezultatul unei linii de cod scrise special. Concluzia este ca Windows Explorer din Windows 2000 sufera de un bug: dupa o perioada de timp sau nu mai face apelurile Shell sau nu mai raspunde la ele sau Shell-ul sufera un fel de buffer overflow la care tace malc si trece mai departe fara sa te anunte.
Daca te gandesti ca Windows 2000 a fost conceput in 1998-1999, deci acum foarte multi ani, mi se pare normal sa mai fie si bug-uri. Ideea e ca nucleul Windows-ului e foarte complex si functioneaza foarte bine daca nu-l stresezi foarte mult timp. O solutie este butonul F5 de Refresh sau inchiderea si repornirea Windows Explorerului (care reseteaza COM-ul cu care acceseaza Shell-ul sistemului).
Pentru a putea sa-ti faci o parere despre puterea si robustetea lui Windows Explorer, cel mai bine este sa folosesti Windows XP SP2 sau Windows Server 2003 SP1 care au fost create mult mai recent.
Cat despre Total Commander, acesta are punctele lui forte asa cum Explorer-ul are punctele lui forte (si care sunt multimi disjuncte). Deci fiecare se preteaza sa fie folosit in anumite situatii, nu chiar in toate. Commander-ele sunt create de catre si pentru fanii tastaturii. Explorer-ul e pentru un lucru mai elegant cu calculatorul, folosind mouse-ul pentru meniuri contextuale si drag and drop. Ambele ideologii isi au rostul si fanii lor.